I vanlig ordning har vi transkriberat det senaste avsnittet av #KommuniceraMera om du föredrar att läsa istället för att lyssna. Peter Jihde är ett riktigt kommunikationsproffs och syns ofta i tv-sammanhang. I detta avsnitt delar Peter med sig av sina bästa kommunikationstips. Lyssna eller läs det senaste avsnittet. Och glöm inte att #KommuniceraMera!

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA ANDROID

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA IPHONE

Vad tänker du på när jag säger kommunicera mera?

Peter Jihde: Jag tänker kommunicera lagom. Kvalitet är viktigare än kvantitet för mig. Så om man vill säga något ska man göra det med eftertryck och inte under för lång tid, annars tröttnar folk ganska snabbt. När jag kommunicerar försöker jag först samla information. När jag sedan bildat mig en uppfattning eller känner någonting som jag verkligen vill säga, då säger jag det med ett sånt bra eftertryck som möjligt.

Du har blivit utsedd till en utav näringslivets bästa kommunikatörer av tidningen Resumé, varför tror du det är så?

 
Peter Jihde: Jag hoppas att de gillade mitt sätt att kommunicera på Instagram kring ”Jihdes diabets”. Jag startade min diabeteskampanj 12/12/15 på tre års dagen efter jag insjuknat och fått min diagnos. På Instagram publicerade jag bilder på varje spruta, varje dag, under ett års tid. Jag gjorde detta för att ingen ska behöva känna skam över sin diabetes. Och på ett enkelt sätt visa hur livet är för en diabetiker.

Varför är det viktigt att kommunicera kring diabets? Skulle du säga att du har påverkat diabetesdebatten?

Peter Jihde: Det är en tyst sjukdom som ingen ser och de som lider av diabets hanterar det ofta i det tysta. Det är lite som att ta det ut ur garderoben. Sprutan måste fram oavsett i vilken miljö man befinner sig i. Just nu funderar jag kring vad jag kan göra härnäst. Vi gjorde en bok som kom ut för ett år sedan ungefär, och nu i höst får jag jobba med en diabetesgala.

Jag hoppas jag har påverkat diabetesdebatten. För jag vill att färre ska känna skam för sin diabetes. Jag visar hur det ser ut och att jag pratar om det. När man startar en kampanj och bestämmer sig för att kommunicera kring någonting är det roligt när det får effekt. I och med att det är en sjukdom som är dödlig och som kommer påverka mig och min familj resten av mitt liv så är det viktigt för mig att folk får mer kunskap om det.

Finns det andra kanaler i sociala medier som du gillar?

 
Peter Jihde: Instagram är det jag följer och jag har förstått att det är omodernt. Jag tittar på min dotter som är i 15-års åldern och kommunicerar via snapchat. Instagram-flödet är lagom för mig.

Vilka personer jag gillar på Instagram går jag inte in i detalj. Men dem som bjuder in mig och ger mig bilder där jag får se någonting som inte bara är i ett filter utan är på riktigt tycker jag gör det bra. Det är dem jag tycker är roligast att följa.

Hur blir man intressant i TV?

 
Peter Jihde: Dels har du ett ämne som är intressant. Ofta väljer vi ämne först och sen kommer personer. Eller om de är en intressant person kan vi applicera ett ämne på den. Nyhetsläget är ju som det är och vi följer ju det. Det går inte att säga procentuellt hur mycket folk vi letar vs hur många som hör av sig till oss.

Som idag när vi spelar in podcasten har skjutningen i Las Vegas precis hänt. Mängder av människor har dött och mängder av människor är skadade. Vi följer upp på händelsen som kommer ta stort del av nyhetssändningarna idag och även imorgon.

Är det någon strategi bakom det varierade innehållet i nyhetsmorgon?

 
Peter Jihde: I nyhetsmorgon delar man upp programmet i en hårdare del som är nyhetsbaserad mellan klockan 6 och 8. Sen är det en rundare del mellan 8 och 10 där nyheterna är inbakade i kortare format som håller folk uppdaterade hela tiden. Så det finns lite olika tankesätt vad det gäller taktiken hur man lägger upp de fyra timmarna.

Är det många som inte svarar direkt på era frågor?

 
Peter Jihde: Det flesta som arbetar inom politiken jobbar på det sättet att dem vill få ut sitt eget budskap.
Det får vi som intervjuar acceptera och träna på att bli bättre att ställa frågor. Jag tror att många politiker tror att man har väldigt kort tid på sig. Och att det är viktigt att få ut sitt budskap. Men ofta är det inte vad man säger utan hur man säger det.

Hur hamnar man i tv4:s morgonsoffa?

 
Peter Jihde: Jag tror att man ska undvika att säga ”hej vi vill gärna komma till er i rent PR-syfte”. Då tror jag kanske mejlet läggs i fel korg. Men om man hör av sig på ett bra sätt och kommer med ett intressant ämne och tankar kring hur man kan prata om det. Då är vi som alla andra redaktioner sugna på att prata om vad folk hemma vid köksbordet vill höra. Saker som betyder någonting. Saker som är roliga, viktiga eller jobbiga. Man ska ha ett budskap och ett bra ämne som går att sälja in.

Hur mycket förbereder du dig varje dag inför nästkommande dags sändning?

Peter Jihde: Det är svårt att sätta en klocka på det. Men du förbereder dig hela livet genom att alltid vara uppdaterad på nyhetsläget. Men dagen före en sändning tittar jag i mobilen var tionde minut för att läsa om det är något intressant som hänt. Sen under dagen före får man fakta om samtalsämnet i inslaget och information om gästerna.

Mängden fakta och information kan variera men de är sällan kortare än två eller tre A4, så det är ganska mycket att läsa in. För att hålla mig uppdaterade läser jag av nyhetsflödet och stora svenska morgontidningar. Jag läser även kvällstidningar, en amerikansk tidning, och en engelska tidning.

Vilka ämnen vill du ha med i nyhetsmorgon?

 
Peter Jihde: Jag vill prata om det som folk pratar om när de möts över en fika, eller när man vaknar upp i en familj och scrollar igenom sitt flöde. Det är väldigt kul när vi kan vara spot on, och prata om vad som är intressant just nu.

Har du några sista tips till lyssnarna?

 
Peter Jihde: Kommunicera med kraft. Tänk kvalitet istället för kvantitet. Och klyschan som fortfarande är en av mina favoriter: en bild säger mer än tusen ord. Är bilden rörlig så säger den ännu mer!

Behöver du hjälp med att få koll på din kommunikation? Då har vi på Meltwater det perfekta verktyget för dig. Fyll i formulärt så kontaktar vi dig!