I vanlig ordning har vi transkriberat det senaste avsnittet av #KommuniceraMera om du föredrar att läsa istället för att lyssna. Dagens gäst är Hélène Barnekow som gjort en riktigt häftig karriärresa. Hon nyligen sagt upp sig som VD på Telia. I detta avsnitt delar Hélène med sig av sina bästa tips för skapa en framgångsrik karriär och mycket mer! Lyssna eller läs det senaste avsnittet. Och glöm inte att #KommuniceraMera!

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA ANDROID

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA IPHONE

Vad tänker du på när jag säger kommunicera mera?

Hélène: Åh, jag tycker det är ett jättebra uttryck! Jag tänker på att vi kommunicerar exakt hela tiden. Både när vi kommunicerar någonting och när vi inte kommunicerar någonting. Det tycker jag man ska tänka mycket på. När vi väljer att inte svara på exempelvis frågor så kommunicerar vi också ut något. Sen från ett ledarskapsperspektiv tänker jag på hur oerhört viktigt det har blivit att personligen sköta sin kommunikation. Så var det inte för 20 år sedan. Det finns en helt annan närhet idag. Alla ledare behöver träna sig själva i att kommunicera, det tror jag är en utmaning för många.

Du har ju nyligen sagt upp dig från din VD-position på Telia, hur känns det?

Hélène: Ja det har jag gjort, det gjorde jag precis förra veckan. Det var ett väldigt svårt beslut att fatta men jag kom fram till det och kände att tajmingen var rätt även om det inte finns någon helt rätt tajming. Det var ett av mina svåraste beslut och det krävdes väldigt mycket mod.

Kan du inte berätta lite om dig själv?

Hélène: Jo absolut, Hélène Barnekow heter jag, som ni hör är jag från den exotiska delen av Sverige, Skåne. Jag är född och uppvuxen i en liten ort som heter Kävlinge. Gick i skolan i Lund och läste sedan även internationell ekonomi på universitet i Lund. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra med mitt liv förutom att jag ville jobba utomlands och bli internationell. Sedan har jag jobbat internationellt tills jag gick till Telia här i Sverige. Men all den internationella erfarenheten har format mig väldigt mycket. Kommunikationen har blivit extremt viktigt.

Det intressanta med utbildning, vissa säger att det har hjälpt dem medan andra anser att det inte har hjälpt så mycket. Vad anser du om det?

Hélène: För mig var min utbildning rätt för mig eftersom jag ville flytta utomlands. Jag fick ett kontaktnät som gjorde att jag fick mitt första jobb i Genève, så min utbildning var viktig i den aspekten. Men i längden så tror jag inte att det hade spelat så stor roll vad jag faktiskt läste. Just i de första stegen så kan utbildningen verkligen ha en avgörande effekt för vad man får för första jobb.

Vad var ditt första jobb efter studierna?

Hélène:Efter studierna jobbade jag på Citybank i Genève. Jag var otroligt lycklig när jag fick flytta dit. Sen ska jag tillägga att jobba på en bank de åren inte alls var något som passade mig egentligen, det var snabba pengar, vinster, hela drivkraften handlade om det. Och det är inte där jag hamnat sen i min karriär. Så det var inte den perfekta matchen för mig, men att få åka till Genève och bo där var fantastiskt.

Och efter det så flyttade du till Sverige?

Ja, efter det gjorde jag ett kort stopp i Stockholm, där jag jobbade för DLF. Men det var ganska kort, sen flyttade jag till Malta. Där skulle jag säga att min karriär definierades av en slump. För när jag gjorde det så öppnade Microsoft kontor där. Och där blev jag marknadschef. Techbranschen fanns inte alls som den fanns idag. Alla som jobbade med tech var dessutom ingenjörer. Men ändå hamnade jag där och det var kärlek vid första ögonkastet. Sen har jag varit på techbolag sedan dess.

Oj vad det låter spännande att göra de i sina unga år!

Hélène: Ja, det skulle jag uppmuntra alla till. Om man har den typen av intresse så ska man testa det, det kan inte gå så fel, så tänkte jag alltid när jag var ung. Jag har aldrig planerat mina steg. Det är bättre om man istället låter sig själv utforska nya chanser. Man ska inte försöka förutbestämma allting.

Du säger att det är kanske en slump att du skulle bli marknadschef, men jag tänker att de som rekryterade dig ändå såg att du hade riktigt mycket energi och att du är väldigt positiv. Om du fick sätta dina egna ord på varför de valde dig vad skulle du säga då?

Hélène: Jag tror definitivt att jag har mycket energi och driv, och att jag är positiv, och att jag är bra på att få saker och ting att hända. Man visste nog inte riktigt vad man skulle göra. Mycket av det jag fick göra fick jag både tänka ut själva och göra själv. Det var ganska mycket komplexitet i det fast det var så litet. Jag tror att de såg att det fanns driv och energi i mig, och att jag ser möjligheter.

När du gör personlighetstest, vart mappar du in dig själv då?

Hélène: Jag blir väldigt gul och röd i min ledande personlighet. Jag brukar säga till mitt team att om ni inte bestämmer nu kommer jag bli röd och bestämma själv hehe, så då kan man liksom vara colorcoded.

Men hur blir man VD på Telia?

Hélène: Jaa, först och främst så var det någonting jag aldrig kunde tro att jag skulle bli. Telia ett av de mest svenska jobben man kan få och det finns en stor heder i det. Jag fick först en annan tjänst på Telia innan jag efter ett år fick erbjudandet att bli VD. Min erfarenhet är att driva förändring från ett kundperspektiv och Telia hade precis satt igång ett enormt förändringsarbete. Under mitt första år hade jag lärt känna organisationen, sen tror jag också att det handlar om att jag har blir bra på att kombinera kund och teknologi, en kombination som jag tror är väldigt viktig.

Hur har det varit att vara kvinnlig VD?

Hélène: Det är alltid en intressant fråga! Speciellt i den världen jag rört mig i. Jag har egentligen alltid varit minoritet och det har jag alltid tagit med mig som en bra erfarenhet. När man är ”svenska” och är chef i ett annat land så har de oftast inte haft en annan svenska chef, som dessutom är kvinna. Men då kan man använda det som en fördel eftersom det inte finns så mycket förväntningar. I Sverige har man mycket mer förväntningar på sig. Men där tror jag att jag varit lite annorlunda. Jag fick möjlighet att skapa ledargruppen runt mig där vi idag är 50/50. Om man får den chansen att rekrytera så kan man faktiskt sätta nya normer. Det är otroligt starka män och kvinnor i den svenska ledargruppen. Men man får aldrig tappa fokuset av att skapa nya normer.

Hur tror du det ser ut i övriga Sverige när det kommer till män och kvinnor på höga positioner?

Hélène: Jag läser AllBright, man kan ibland bli lite nedslagen av att det inte går snabbare. Det är för få företag som på allvar faktiskt har gjort något åt dethär. Det viktigaste är att man får in jämlikheten i ledningsgruppen. För att det verkligen ska hända något måste det komma därifrån.

Hur många är ni som har suttit i ledningsgruppen?

Hélène: Nu på slutet var vi 14 stycken. Med alla stabsfunktioner och de tunga operativa rollerna.

Du pratade lite om när du var i Geneve, men du har ju jobbat med marknadsföring i många år?

Hélène: Ja, det har jag. Jag började som marknadsförare på Microsoft, och sen kom jag in från produkthållet skulle jag säga, när jag lärde mig teknologi mer från jobbet. Sen drev jag marknadsjobb både globalt och i Latinamerika för Sony Ericsson.

Marknaden har ju ändrats otroligt mycket, men vilka aktiviteter skulle du säga fungerar bra även idag?

Hélène: Åh bra fråga! Det ser verkligen annorlunda ut idag. Jag tror att det är viktigt att tänka på sin mix som en helthetsmix. Jag tror att om man jämför med för 10 år sedan så är det idag mer fokus på kundresan. Man har en helt annan typ av engagemang med sin kund. Vilket gör att man måste spela i olika kanaler beroende på vart man befinner sig. Det som fungerade då och som fungerar idag är kreativitet. Den kan man inte standardisera, det finns mycket man kan standardiserad men inte kreativitet. Jag tror att kreativitet och rörlig media är sådan som förbinder oss.

Hur viktigt skulle du säga att sociala medier är för företag?

Hélène: Extremt viktigt! Jag blev lite förvånad att vi inte har kommit längre i Sverige, för Sverige är så digitaliserat på så många sätt. Men jag hade jobbat extremt mycket med Twitter och LinkedIn i USA. Vi var väldigt aktiva på ledningsgruppsnivå också, men när jag kom till Sverige så var det väldigt taktiskt hur man tänker på sociala medier. Det handlar mer att köpa plats och mindre ens egen röst. Vikten av sociala medier ligger i ens personliga röst.

Hur viktigt är det för VD:n att kommunicera i sociala medier?

Hélène: Det är viktigt! Det är klart man kan ha ett framgångsrikt bolag där VD:n inte kommunicerar över sociala medier. Men det finns en studie som visar att kundnöjdhet ökar när ledande befattningar är aktiva och personliga på sociala medier. Det finns bara en VD, så det är bara de som kan fylla den funktionen. Jag tror det är viktigt att man själv gör det och att det inte är spökskrivare. Genuina personliga röster är en otroligt viktig möjlighet.

Så när man rekryterar en VD så bör man tänka på sociala mediekompetens?

Hélène: Jag skulle gör det, vi har tagit vårt extended leadership och drivit den fråga, alla är en ambassadör och det är viktigt att träna sig på hur man kan göra det. Jag skulle absolut träna den kompetensen, social selling är jättebra.

Men om du skulle få rekrytera en VD idag, vad hade du tittat på då?

Hélène: Jag skulle titta otroligt mycket på ledarskapskompetenserna generellt, då menar jag mer om kan man få med sig människor och en organisation? Kan man brinna för det syftet företaget har? Jag skulle även titta mycket på värderingar, vilka värderingar styr agerandet och hantering av människor? Jag tror att alla företag kommer bli mer värderingsstyrda. Jag skulle även titta på mod. Man behöver så mycket mod, man måste ha mod att fatta beslut som kanske inte blir hyllade av alla. Mod att gå emot det som känns som det mest naturliga.

Även om man inte söker ett VD-jobb är det viktigt att våga och ha modet uppe. Låt säga att det är någon 20 årig student som lyssnar just nu, vad skulle du säga till den?

Hélène: Det första jag skulle tänka är att tänka på hur man gör spännande erfarenheter där man känner att man lär sig mycket hela tiden. Allt från volontärarbete till att lära sig saker som faktiskt bygger på ens mod och ger en perspektiv på saker. Jag tror att man måste skaffa erfarenheter och utsätta sig själv för saker där man är utanför sin comfort zone. Det är när man är där som man bygger mod till nästa sak, den saker kan vara ett gigantiskt stort jobb eller vad som helst! Jag skulle inte tänka ”dedär jobbet vill jag ha om 20 år” för man vet inte vad det kommer finnas för jobb om 20 år. Fokusera istället på vad du kan lära dig för att addera värde i framtiden. Sen skulle jag även sätta mig i så många miljöer som möjligt med mångfald. Har man sökt de situationerna så kommer an kunna bidra mycket framöver.

När man börjar bli 30,35,40 år och börjar komma in mer i rutiner, vad kan man göra då?

Hélène: Jag tror att man om man känner att det är viktigt så måste man påminna sig själv att tänka ”utvecklas jag nu?” Det kan vara att flytta, byta jobb, göra en utbildning vid sidan av, eller åka på en resa där man får utmana sig själv. Det kan vara så många olika saker, jag tror att om man tror att det är bra för en så ska man göra det. Jag tror man får bestämma sig. Man ska titta på sin egen situation och gå utanför vad man normalt skulle göra.

Skulle du säga att du har en dagsplan? Årsplan? Har du någon slags planering?

Hélène: Nej, en femårsplan har jag aldrig haft. Men jag har absolut en veckoplan och dagsplan och månadsplaner, när man dessutom kommer in i stora företag så finns det många möten så man måste ha planer. Men det är också viktigt att titta på planerna. Jag måste se så jag planerar min tid rätt och se till att skapa flexibilitet, händer saker så måste det vara möjlighet att ändra om. Sedan har jag även gjort mötesfria fredagseftermiddagar, så att jag spontant kunde göra saker och tänka, det skulle jag verkligen rekommendera. Planera att ha egen tid.

Har du något levnadsmotto?

Hélène: Jag fastnade för ett citat när jag var väldigt ung som jag konstigt nog har tagit med mig. ”Without order nothing can exist and without chaos nothing can evolve” de som har jobbat med mig skulle nog säga, aha nu förstår vi. Jag är väldigt disciplinerad på många sätt men man måste även skapa rum för kaos. Gör man inte det så händer inget nytänk, man måste ha öppna diskussioner. När jag flyttade hit så kände jag att vi tittade mycket på oss själva. Nu försöker jag alltid få folk att ta de där mötena med personerna de inte vet om vi kommer kunna skapa något för. Skapa rum för oväntade saker. Även om du har testat det innan och det inte fungerade så kanske det fungerar idag eftersom vi ständigt är i förändring.

Nu börjar vi ju närma oss sommaren, har du någon bok du skulle vilja rekommendera?

Hélène: Jag läser ganska mycket, just nu skulle jag vilja rekommendera ”en droppe midnatt” av Timbuktu, den är helt fantastisk! Den handlar om hans uppväxt i Lund, hans mamma är vit och hans pappa är färgad och vad han utsattes för, vilket för mig var väldigt chockerande. Den kan jag varmt rekommendera. Jag läser ganska lite management böcker, men en som jag har fastnat för är Exponential organisations, det är en fantastisk inspiration på vilka egenskaper en organisation behöver bygga.

Sista frågan, har du något poddtips?

Hélène: Jag blandar ihop vilka jag lyssnar på men jag lyssnar på Mia Törnblom, det är en rätt skön blandning av ledarskap och livssituationer. Jag lyssnar också på flera digitaliseringspoddar. Sen lyssnar jag även på karriärpodden. Jag blandar en hel del.

Vi vill slutligen rikta ett stort tack till Hélène Barnekow som tog sig tiden att delta i vår podd #KommuniceraMera!