Sinds maart 2016 ben ik onderweg van Nederland naar Australië in een elektrische auto. Mijn project heet ‘Plug Me In’, ik reis zonder geld en ben afhankelijk van mensen die mij een maaltijd, slaapplek of stopcontact om de auto te laden aanbieden. Deze mensen bepalen ook de route van de reis en dit leidde mij zigzaggend over de wereld. In twee jaar heb ik 32 landen doorkruist en 65.000km afgelegd zonder een benzinestation bezocht te hebben. (Social) media is mijn voornaamste tool om mensen te bereiken, de Meltwater app helpt mij met het verspreiden van mijn verhaal en het voorbereiden van de volgende stap.

Mijn doelen

Momenteel ben ik in Zuidoost-Azië. In alle landen die ik aandoe benader ik media. Dit doe ik om drie redenen:

 • om elektrisch vervoer te promoten,
 • mensen activeren om mij in te pluggen
 • awareness creëren voor duurzaamheid.
 • Er zit enigszins een overlap in deze doelen maar ik de ervaring leerde mij dat het beter is om op één van deze doelen te focussen in plaats van alle drie. Vroeger werd een algemeen bericht niet snel opgepikt maar toen ik persberichten ging toespitsen en er meer relevante info voor een journalist bij kon leveren merkte ik dat de berichten beter opgepakt werden. Artikelen over reizen en lifestyle zie je vaker voorbij komen dan artikelen over elektrische auto’s, en de mensen die over milieubewustheid schrijven zijn niet altijd in elektrische auto’s geïnteresseerd. Ik schrijf dus drie verschillende persberichten.

  Een gericht op de voordelen van elektrische auto’s, de andere over milieugerelateerde onderwerpen en de derde over reizen & lifestyle. Alle drie de berichten hebben algemene info over Plug Me In en activeert mensen om mij energie aan te bieden.

  Ken je doelgroep

  Het targeten van journalisten op basis van waar ze over schrijven is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn verhaal in het juiste media terecht komt. Ik zoek dan naar journalisten die schrijven over specifieke onderwerpen. Voor het ‘Elektrische mobiliteit’ persbericht zoek ik op onderwerpen als ‘Automotive’, ’Technology,’en ’Transportation’ omdat elektrische auto’s een hot topic zijn geworden op dit moment.

  Voor het duurzaamheids-gerelateerde bericht benader ik journalisten die schrijven over ‘Environment’, ‘Agriculture’ en ’Energy’. Mijn ervaring is dat deze groep influencers het minst geïnteresseerd zijn om over mijn verhaal te schrijven, waarschijnlijk omdat ik geen boodschap over milieukwesties heb maar ik doe verslag van organisaties en milieubewuste mensen die hun visie delen over dit onderwerp. Media zal hun eerder direct benaderen.

  De laatste groep journalisten schrijven artikelen gericht op ‘Travel & Tourism’ en ‘Entertainment,’ dit is een grote groep, vaak met hoog bereik.

  Het bericht verspreiden

  Met een contactenlijst kan ik eenvoudig een mailing naar een groep journalisten sturen. Echter ben ik erachter gekomen dat door het toevoegen van een personal touch influencers en journalisten sneller geneigd zijn om mijn persbericht te lezen.

  Als ik zie dat een journalist een artikel heeft gerelateerd aan mijn onderwerpen, dan lees ik deze en stuur ik mijn bericht door aan hem/haar. In mijn bericht laat ik de journalist weten dat ik zijn bericht heb gelezen en het zeer interessant / inspirerend vond en noem ik enkele punten uit het bericht zodat de lezer zeker weet dat ik zijn bericht daadwerkelijk gezien heb. Vaak ontvang ik positieve reacties en zo bouw je ook een relatie met de journalist wat goed te pak kan komen in toekomstige publicaties.

  Als ik een aantal journalisten individueel heb benaderd stuur ik daarna een batch-mail naar alle overige journalisten maar wat vaak blijkt is dat ik de meeste reacties kreeg van degene die ik direct benaderde.

  Succesvolle resultaten

  In Maleisië was deze strategie succesvol. Onder andere kreeg ik aandacht in een landelijke krant, een reismagazine, een website over auto’s en een nieuwswebsite.

  De volgende stap

  Over een paar weken zal ik eindelijk Australië bereiken, het laatste land van deze lange road trip. Er is een lang opbouwen geweest om de andere kant van de wereld te bereiken en er zijn al een aantal publicaties geweest in Australische media. In de laatste etappe hoop ik veel buzz te creëren zodat iedereen ziet dat een elektrische auto naar de andere kant van de wereld kan reizen en er geen reden meer is om verslaafd te zijn aan fossiele brandstoffen. In het volgende blog vertel ik meer over hoe ik deze stap heb voorbereid en of het succesvol was.


  Door Wiebe Wakker, Plug Me In project.

  Wil je meer te weten komen over de software gebruikt door Wiebe tijdens zijn reis? Of ben je benieuwd naar hoe je journalisten beter kunt targeten? Vraag dan snel een demo aan!