Michelle Weynschenk werkt als Strategic Business Consultant bij Meltwater. Je kunt haar al een keer voorbij hebben zien komen. Zij presenteert namelijk samen met de gastspreker onze maandelijkse webinar. Hoog tijd om haar beter te leren kennen. Om die reden stelden wij haar 10 vragen over haar baan, de uitdagingen, haar plannen en haar keuze voor Meltwater.

 1. Sinds wanneer werk je bij Meltwater en hoe ben je hier gekomen?
 2. Ongeveer 4 jaar geleden liep ik voor het eerste binnen bij Meltwater. Vers afgestudeerd startte ik vol goede moed aan mijn eerste echte baan na de Universiteit. Ik kwam Meltwater voor het eerst tegen tijdens mijn bestuur Integrand. Tijdens mijn studie Communicatie en Bedrijfskunde probeerde ik stagiaires met veel potentie samen te brengen met Meltwater. Na het bekijken van de website viel ik in volle verbazing. Ik als ‘nieuws junkie’ had zowaar een organisatie gevonden die andere organisaties hielp met het omzetten van media, naar intelligence. Strategisch een verschil maken met journalistieke en social media. Ik wist niet eens dat het bestond. Ik belde Meltwater op of ze wellicht interesse hadden om met Integrand in zee te gaan en viel daarmee in mijn tweede verbazing. Normaal wordt je als student vrij snel afgekapt, maar deze mensen waren super vriendelijk, geïnteresseerd, energiek en inspireerden me direct. We hadden een leuk gesprek. Ik vroeg naar de business en probeerde Meltwater samen te brengen met een goede stagiair. Dit lukte helaas niet, maar met het ophangen wist ik 1 ding zeker: wanneer ik afstudeer ga ik hier werken!

 3. Wat is het favoriete onderdeel van je baan?
 4. De diversiteit. 100 punten. Hoewel ik me primair bezighoud met het vertalen van mediadata voor organisaties, zitten deze organisaties in veel verschillende sectoren. Uiteraard heb ik met een aantal sectoren meer affiniteit dan andere, maar je kunt je daar dus ook in ontwikkelen. Daarnaast praat je met zoveel verschillende lagen binnen een organisatie. Business Units met verschillende doelstellingen, KPI’s en interne politiek. Hierdoor blijf je elke dag weer leren.

 5. Wat was je allereerste baan en wat heb je hiervan geleerd?
 6. Aangezien Meltwater net in een reorganisatie zat 4,5 jaar geleden kon ik helaas niet direct starten. Daarom heb ik een half jaar gewerkt bij Link-Busters. Dit was een startup die illegale downloads van het internet afhaalde. Met klanten als Michael Buble en Penguin Random House gaf het mij de mogelijkheid om veel te reizen binnen deze baan en de eerste kneepjes van het werkende leven te ontdekken.

 7. Wat is jouw creatieve inspiratie/drijfveer?
 8. Mijn drijfveer zit hem echt in onze bedrijfscultuur. We zijn heel erg internationaal en dat merk je ook op dagelijkse basis. Toch hebben we een heel hecht team hier in Amsterdam waardoor het gewaardeerd wordt wanneer je ideeën hebt of initiatieven aandraagt. Het zou zelfs meer gedaan moeten worden. Dat je in een omgeving kan werken waar dit mogelijk is maakt het dat deze inspiratie blijft groeien. Ik leer ook elke dag van mensen die misschien net 3 maanden bij Meltwater werken, omdat ze vaak hands-on en frisse ideeën hebben. Iedereen kent elkaar ontzettend goed en daarmee halen we ook het beste bij elkaar naar boven. Cultuurfit is daarom niet voor niks één van onze pijlers bij de recruitment.

 9. Wat is jouw talent?
 10. Vreselijke vraag! Ik denk dat ik niet per se één ding heb wat je een talent kunt noemen. Ik denk wel dat het connecten met mensen, snel een relatie met ze op kunnen bouwen, iets is wat ik veel doe. Daarnaast ben en blijf ik altijd nieuwsgierig. Dit heeft me altijd geholpen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

 11. Hoe zie jij de industrie veranderen in de komende 5 jaar?
 12. Big data! Ik weet het, open deur, echter zie ik momenteel veel verandering in de relevantie van big data. Big data is een soort spaghetti begrip geworden wat je overal maar tegenaan kan gooien. Hier moeten we vanaf. De toepassing van de juiste relevante data kan het verschil zijn tussen het maken en breken van een organisatie. Wanneer je dit slim blijft inzetten blijf je je competitieve edge houden, in welke industrie dan ook. Je blijft op de hoogte van de juiste groeimarkten, wat de concurrenten aan het doen zijn en veranderingen binnen de doelgroep. Elke organisatie beweegt zich steeds meer richting een ander speelveld met andere stakeholders. Met gerichte data kun je meer controle en grip hebben op deze stakeholdersgroepen.
  Daarnaast zien we op marketingvlak een sterke verandering van de traditionele marketing naar een influencers marketing omgeving. Een uitdagende tak voor veel Marcom managers. Zeker aangezien de markt hiermee veel onzekerder aan het worden is. Een influencer die veel voor jouw organisatie doet kan morgen al zijn followers verliezen en daar gaat je geïnvesteerde geld. Daarnaast kunnen jij en ik morgen ook rustig een influencer zijn. Er zijn inmiddels veel manieren van aanpak die ik met Meltwater kan leiden die per sector weer tot andere resultaten leiden. Zo had ik laatst een influencer consult bij (val niet van je stoel…) een ziekenhuis! Ik geloof er echt in dat je in elke sector – ook B2B – influencer marketing kan inzetten.

 13. Welk social media kanaal heeft jouw voorkeur en wie is de meest interessante persoon die je volgt?
 14. Privé, Instagram. Ik ben een ontzettende sport en interieur junkie dus kan hier helemaal mijn hart kwijt. Wat betreft werk, absoluut LinkedIn. Dit is niet alleen de plek om te bekijken welke functies mensen hebben binnen bedrijven, maar ook hóé ze er zijn gekomen. Dit kan echt ontzettend inspirerend zijn!

 15. Wie is jouw idool op professioneel vlak?
 16. Sheryl Sandberg. Absoluut. Deze vrouw heeft echt laten zien dat ook voor vrouwen alles mogelijk is. Ze is tevens schrijfster van het boek Lean-In. Voor iedereen, welke stage ook in je carrière, zeker een aanrader om te lezen. Dichter bij huis ben ik ook groot fan van Irene Rompa. Deze dame volg ik al een tijdje en is zo ongelofelijk gepassioneerd in alles wat ze doet. Geweldig. Haar facebook pagina is een echte aanrader.

 17. Wat doe je het liefst buiten werk?
 18. Sporten, sporten, sporten. Ik probeer bijna elke dag in de sportschool te staan om mezelf goed uit te dagen. Daarnaast heb ik avontuurlijke vrienden die me elke keer weer meeslepen naar nieuwe sport ervaringen. Zo hing ik laatst 15 meter hoog in een berg beklim zekering, had ik mijn handen om een ijskoude kite en is mijn volgende uitdaging trapeze springen. Bij Meltwater werken is geweldig, maar hard werken. Daarom is het voor mij ook erg belangrijk om heel veel in beweging te zijn. Verder speel ik al zolang ik mij kan herinneren gitaar.

 19. Wat is het beste professionele advies dat je zelf ooit hebt gekregen?
 20. Dat is nog eens een goede vraag! Ik moet hier heel erg terugdenken aan mijn vader. Die heeft net zijn prachtige carrière bij de Nationale politie afgesloten. Hij heeft mij altijd verteld dat de eerste jaren van je carrière de allerbelangrijkste zijn. Stop nooit in geloven en investeren in jezelf. Helemaal de eerste 10 jaar van je carrière. Dit zijn de jaren dat je het aankan en je alles uit jezelf kan halen wat er maar in zit. Daarom heb ik ook gekozen voor een omgeving waar je elke dag blijft bijleren.

  Werken bij Meltwater
  Ben jij geïnteresseerd in een baan bij Meltwater? Kijk hier naar onze vacatures en misschien ben jij binnenkort ook onderdeel van ons team.