Plug me in
Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Zonder geld ben ik geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. De website biedt men de mogelijkheid hun locatie te selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aan te bieden. Afhankelijk van deze aanbiedingen wordt ook de route bepaald, ik reis van stopcontact naar stopcontact. Dit zorgt ervoor dat ik niet in een directe lijn naar ‘the land down under’ reis, maar zigzaggend de wereld over trek. Voor Meltwater blog ik om de maand over de voortgang van de reis.

Mijn einddoel is om Australië te bereiken. Ik probeer de reis zo veel mogelijk per land af te leggen. Vanuit Iran wou ik via Pakistan naar India, maar het bleek niet mogelijk om vanuit het buitenland een visum voor dit land aan te vragen, dat kon alleen in Den Haag. De enige manier om India te bereiken was door uit te wijken naar de Emiraten en vanaf daar een manier te vinden om het subcontinent te bereiken. Vanuit Bandar Abbas stak ik de Golf over naar Dubai.

Voor mijn aankomst had ik in de ‘Dutch in Dubai’ Facebook-groep een oproep geplaatst met de vraag of mensen mij onderdak aan konden bieden, dit kreeg veel reacties en ik hoefde mij hierover niet meer druk te maken. De eerste weken overnachtte ik zelfs op het beroemde palmeiland. Aan energie geen gebrek hier, maar ik was wel gestrand in de Emiraten. Ik reis zonder geld en voor het eerst deze trip was er geld nodig. Anders kon ik de oversteek naar India niet maken. Met de Meltwater app maakte ik een lijstje met relevante journalisten die ik sorteerde op automotive, travel en milieu. Het is altijd even afwachten hoe een persbericht wordt opgepakt en in Dubai liep het storm. De volgende dag verscheen ik op de voorpagina van twee kranten, werd ik geïnterviewd voor de radio en werden er op online kanalen een aantal artikelen geplaatst. En met resultaat: al snel werd ik benaderd door een logistiek bedrijf die het vervoer tot aan Mumbai wou organiseren!

Omdat er in de landen na India namelijk Myanmar en Thailand ook veel vaste kosten zouden zijn, een gids en permits zijn daar verplicht, besloot ik een baan te zoeken om dit te kunnen bekostigen. Tenminste zoeken, dit kwam ook mijn kant op. Al enige tijd was ik in contact met een organisatie die een elektrische road trip door de Emiraten aan het organiseren was. Een evenement met hetzelfde doel als ik heb met Plug Me In, dus uiteraard wou ik hun ontmoeten. Bij het eerste gesprek vroegen ze mij deel te nemen aan het evenement en toen zij zagen dat ik een achtergrond in event management en marketing had, met een elektrische road trip van negen maanden achter de rug vroegen ze mij om mee te helpen het evenement te organiseren. Een win-win situatie. Niet alleen boden zij mij een baan aan, maar ik kreeg ook een eigen appartement. Na negen maanden onderweg te zijn, was dat allemaal wel heel fijn. Zo kon ik weer even tot rust komen en had ik mijn eigen plek om mij terug te trekken en werk te doen.

Samen konden we ook elkaars bereik versterken. Als ik gevraagd werd voor een interview noemde ik de samenwerking met de organisatie en omgedraaid. In de Emiraten was er veel aandacht voor mijn project. Voor het eerst was ik ook live op TV te zien. Ik mocht gezellig aanschuiven bij the Morning Show op Sky News Arabia. In het Arabisch werd ik bestookt met vragen, maar mijn oortje mijn oortje niet en ik had geen idee wat er gezegd werd. In het wildeweg heb ik er toen een (hopelijk) mooi verhaal over elektrisch rijden, het avontuur tot nu toe en de verschillen tussen alle landen van gemaakt. Fun fact: In de Emiraten is het gelukt om in elke krant een artikel te krijgen.

Zo’n drie maanden verbleef ik uiteindelijk in de VAE & Oman waar ik meer avonturen beleefde. Daarover volgende maand meer.

Lees hier de eerdere blogs: