För dig som föredrar att läsa har vi i vanlig ordning transkriberat det senaste avsnittet av #KommuniceraMera. Denna gången gästas podden av Magdalena Gerger som är VD på systembolaget. I avsnittet pratar vi bland om kundresan som Systembolaget gjort. Dessutom delar Magdalena med sig av ett och annat ledarskapstips. Lyssna eller läs det senaste avsnittet. Och glöm inte att #KommuniceraMera!

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA ACAST

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA IPHONE

Magadalena Gerger gästar #KommuniceraMera

Vad tänker du på när jag säger kommunicera mera?

Magdalena Gerger: Det första jag tänker på är innebörden av orden och hur viktig kommunikationen är. Det är så man bygger relationer och tillit och får saker och ting gjort. Allting börjar med kommunikationen.

Vad ska ni på systembolaget göra på plats i Almedalen i år? Har du några tips för den som åker för första gången?

Magdalena Gerger: I år anordnar vi ett seminarium kring aktuella frågor och även ett mingel. Generellt så försöker jag också ha tid för att göra omvärldsspaningar och träffa andra människor som jag vill träffa.

Ett tips är att planera sin tid ordentligt för det finns mycket att ta del av, man kan inhämta mycket kunskap på kort tid. Det kan också vara bra att ha lite extra tid över för spontana möten.

Berätta mer om dig själv

Magdalena: Jag är född och uppvuxen i Jämtland i en ganska stor familj. Idrotten fick tidigt en stor plats i mitt liv. Jag var gymnast och åkte skidor och blev ledare tidigt. Jag insåg snabbt hur roligt jag tycke det var att se andra personer utvecklas och växa.

I botten är jag ekonom då företagande och ekonomi är ett område som intresserar mig. Under min karriär har jag arbetat med många fina varumärken, detaljhandel och fått chans att ha styrelseuppdrag. Jag har alltså varit företagsledare och arbetat inom styrelse i många år. En röd tråd i min karriär är att jag arbetat med många syftesdrivna varumärken.

Hur kommer det sig att du valde Handelshögskolan?

Magdalena Gerger: Jag sökte runt lite, men föll för ämnet att få jobba med organisation och entreprenörsskap. Jag tyckte det var intressant och kände att det fanns en plats för att kunna agera och göra skillnad. Jag jobbade också extra vid sidan om när jag pluggade och fick snabbt upp mersmaken för att jobba inom företag.

Har du med dig något från den tiden som du använder än idag?

Magdalena Gerger: Det är väldigt svårt att peka på ett kapitel i redovisningsboken och säga att jag använder det på daglig basis. Men jag tycker att jag fick med mig en bra grund. Och det jag kanske lutar mig mest på är att jag lärde mig ta del av mycket information och att koka ner det till användbara slutsatser. Att ta till sig kunskap och göra om det till en väg framåt.

Vilket var ditt första jobb efter handelshögskolan?

Magdalena Gerger: Mitt första jobb var som konsult. Jag skulle skriva en lanseringsplan för Häagen- Dazs som var ett nytt varumärke i Europa. Sedan fick jag jobbet att öppna upp 6 marknader för Häagen- Dazs i Europa. Det var verkligen från teori och skola rakt in i hetluften. Jag öppnade 6 företag, anställde folk och började lansera glassen.

Hur fick du ett sådant toppjobb?

Magdalena Gerger: Det var helt enkelt så att jag började som konsult och att företaget sedan fick upp ögonen för mig. Jag jobbade på konsultsidan för att ta fram strategiförslaget för företaget och sedan när de sen skulle bygga upp sin verksamhet så rekryterade de mig. Vi var inte många i bolaget då.

Vad gjorde du för att få dem få upp ögonen för dig?

Magdalena: När saker är roligt och man känner en passion och ett driv blir det väldigt bra. Så jag var väl helt enkelt rätt person på rätt plats. Jag gillar också att tänka nytt och Häagen- Dazs handlar om att tänka nytt. Tillsammans tog vi fram ett nytt tänk som gjorde att glass helt plötsligt blev något för vuxna, en lyxig produkt.

Och sedan hamnade du på Systembolaget och där har du varit i 10 år nu?

Magdalena Gerger: Det stämmer bra, det har hänt mycket sedan dess. Min resa har varit en hel del industri men jag har även hunnit med att jobba med kaffe inom Nestlé- koncernen, jobba med produktion, med försäljning, mycket med kommunikation och marknad och sedan även haft företagsövergripande ansvar längst vägen för olika bolag. Och ja, sedan Systembolaget.

Hur kom det sig att du hamnade på Systembolaget?

Magdalena Gerger: Det dök upp när jag var affärsområdeschef på Arla. Dels var det ett ännu större ansvar och jag kände mig redo att ta det yttersta ansvaret, inte som affärsområdeschef utan som VD. Systembolaget är ett väldigt fint bolag och gör ett viktigt samhällsuppdrag, något bredare och med en ökad komplexitet.

Idag jobbar de flesta bolag med att ta ett hållbarhetsansvar och det är ju hela grundpelaren för oss. Fler och fler försöker få med människor, planet och miljö i sitt tänk, ett tänk som vi alltid haft. På så sätt kittlar det ju att ha ett sådant brett ansvar och ta sig an det här nytänkandet. Exempelvis online butiker, alla gör på ett visst sätt, men det kommer vi aldrig att göra för vi måste gör på ett visst sätt. Så då får vi tänka nytt.

Hur är ägarformen på systembolaget?

Magdalena Gerger: Det är ett statligt ägt bolag. Det är en ensamrätt så ingen annan i Sverige kan sälja till konsument och andra sidan så är det en helt privatiserad marknad när det gäller bar och restaurang. Så det vi gör som ingen annan får är att sälja till konsument i detaljhandeln. Det gör att Sverige och regeringen har möjlighet att styra hur man vill att alkoholkonsumtionen och skadorna ska minska. Sverige har kommit längst med att motta skadeverkningar, dämpa konsumtionen och ändå ha väldigt nöjda kunder om man tittar på statistik och Världshälsoorganisationen.

Det är alltså många som är nyfikna på detta, hur får man både och? Vi är otroligt serviceminded och sätter bara kunden i fokus. Vi har inga andra uppdrag än att serva kunden med samhällsnytta och kundnytta, det märker kunden. Det gör att vi kan paketera in rådgivning och öka intresset för alkoholfritt, kvalité och mat och dryck i kombination med det här. Så på sätt och viss är det ett enda stort nudging projekt med fokus på kund, vad är våra kunder intresserade av?

Kundernas förståelse för det vi gör har ökat. Skulle man uppleva att vi missar att ta legg på någon som känns för ung i butik då kommer man faktiskt och klagar, det här ingår i den servicen som kunderna förväntar sig. Det har vi sett i resultatet av undersökningar. För några år sedan hade vi knappt kunnat drömma om att få dessa utmärkelser med högst förtroende i Sverige och bästa anseende osv.

Ni gör kundresan väldigt bra. Har ni tänkt mycket på kundresan?

Magdalena Gerger: Sedan jag kom med i bilden har vi bestämt oss för att alltid prioritera kunden. Vi är nästan 6000 medarbetare, det har tagit ett tag att få alla att utgå från kund. Alla får tänka till, även om jag jobbar med fakturor eller om jag jobbar med depå och packar ordrar så är det kunden som är vårt yttersta ansvar.

Ett ledarskapstips: var tydliga och kom överens om en gemensam målbild. Det har iallafall vi gjort och det har varit väldigt motiverade, det är många som vill vara med om att göra skillnad så det har gett oss kraften.

För oss är det viktigt att kunden alltid känner sig välkomnad, alla ska känna att vi kan erbjuda på vår kunskap och att man ska kunna lära sig något nytt. Sist men inte minst, ansvarstagande. Att man känner tillit och att vi har omsorg av allas hälsa, att vi säljer med ansvar. Så vi har egentligen inte jobbat med något annat än kunden under alla dessa år som jag varit med på resan. Med kunden i fokus har denna förflyttning skett, vilket vi kan se i alla resultat.

Tycker du andra bolag snurrar till det när de sätter sin vision?

Magdalena Gerger: Vad jag tycker är oerhört relevant i dessa tider när alla pratar om digitaliseringen, det jag spanar på när man inte riktigt lyckas är att man är något introvert i sina mål och visioner. Man kanske finns till för ägaren? Är man introvert är man inte speciellt kundfokuserad och då blir det inte bra i det långa loppet.

Mitt tips är att: ta avstamp i nyttan du ska ge. I vårt fall, ett samhälle som ska få nytt av Systembolaget med omsorg av samhället så att ingen tar skada och att kunden ska känna att vi alltid är på deras sida. I digitaliseringens tid spring inte benen av dig och snubbla över teknik, utan utgå från kunden och din organisations extroverta syfte, vad ger du omvärlden för nytta? Sedan kan du ta dig an tekniken.

Andra ledarskapstips mer än att vara närvarande som du skulle kunna dela med dig av?

Magdalena Gerger: Nummer ett är nog målbilden, att ha en gemensam attraktiv målbild som alla kan gå igång på. I grunden vill ju vi människor göra bra saker. Gör vi bra saker kommer det väldigt mycket energi och utvecklingsdriv. Det är jag nog stoltast över, varje medarbetare hos oss känner stark för det vi gör och en stolthet. Vi har en gemensam målbild.

Det är också viktigt att skapa sig en tydlig målbild när det kommer till ledarskap. Vår målbild för ledarskap bygger på en filosofi och en teoretisk grund om hur man leder människor och oss själva för att vara motiverade och få saker gjort på jobbet. Att punktmarkera och försöka krama ur resultat från sina medarbetare, är inte den filosofin vi eller jag tror på. Vi tror på en attraktiv målbild med ett gott ledarskap. På 10 år har vi förflyttat oss något enormt, men det är inte för att vi kramat musten ur varje del utan vi har jobbat med den här processen.

Hur kommunicerar du med dina anställda?

Magdalena Gerger: Vi har många kanaler och man kan säga att vårt löpande band är något annat än vad andra kanske ser framför sig som systematik. För oss är det viktigt att ha goda ledare som är nära sin medarbetare. Till skillnad från andra bolag så har vi inte så många medarbetare per chef för vi ska kunna känna närhet. Det är därför jag också är ute själv, jag vill ju också vara nära. Det är viktigt att vi alla lever som vi lär. Jag är nära min medarbetar och är ute och försöker träffa alla så gott som jag kan. Det är två viktiga nycklar och vår systematik. Vi har ett delegerat ledarskap och inte punktmarkering eller detaljerad delegering.

Vad tror du din ersättare behöver för egenskapen för att kunna vara framtidens ledare?

Magdalena Gerger: Svårt att säga, men jag tror att det är viktigt att man i alla organisationer får en viss förändring när man byter chef. Men för att vara företagsledare behöver du har många strängar på din fiol. Det som är unikt för Systembolaget är samhällsansvaret. Du behöver brinna för att båda förankra och lyssna brett så att du kan ta dig an alla intressenters perspektiv, allt från leverantör till kund, regering, riksdag och civilsamhället.

Vi vill slutligen rikta ett stort tack till Magdalena Gerger som tog sig tiden att delta i vår podd #KommuniceraMera!