Plug me in
Sinds maart 2016 ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Zonder geld ben ik geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. De website biedt men de mogelijkheid hun locatie te selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aan te bieden. Afhankelijk van deze aanbiedingen wordt ook de route bepaald, ik reis van stopcontact naar stopcontact. Dit zorgt ervoor dat ik niet in een directe lijn naar ‘the land down under’ reis maar zigzaggend de wereld over trek. Voor Meltwater blog ik om de maand over de voortgang van de reis.

Na een helse tocht door India belandde ik in Myanmar. Direct bij het oversteken van de grens merk je het verschil: het is groen, schoon, en de wegen een fractie beter begaanbaar dan in buurland India. Het land is nog niet zo lang geopend voor toeristen en als je er met eigen vervoer doorheen reist dienen er twee gidsen met je mee te rijden. Media is ook wat meer gesloten en wordt streng gecontroleerd door de overheid. In bijna alle landen die ik hiervoor aandeed kon ik met de Meltwater App journalisten opzoeken en hun informeren over mijn reis. Mijn doel is om elektrisch rijden te promoten en media exposure is daar een van mijn middelen voor. Door online te zoeken naar media kanalen en email adressen kon ik een lijstje maken en werd ik benaderd door een aantal journalisten. Zo kwam ik ook in een voor de buitenwereld enigszins gesloten land toch in de landelijke media terecht.

Via een korte trip door Thailand kwam ik in Maleisië. Met het bereiken van Maleisië en Singapore had ik het einde van het Aziatische vasteland bereikt. Al enkele maanden werkte ik hier naartoe en wist ik dat mij hier een uitdaging te wachten stond. Ik reis zonder geld en vanaf nu zou de auto een aantal keer verscheept moeten worden, tussen verschillende Indonesische eilanden en uiteindelijk de oversteek naar Australië die erg prijzig is. Daar moest ik een oplossing voor vinden. Via de Meltwater App stuurde ik in Maleisië een mailing uit en op mijn eerste stop over de grens werd ik al opgewacht door een landelijke krant. Dit nieuws werd goed opgepakt en zo werd mij in Kuala Lumpur door veel mensen onderdak aangeboden en kreeg ik vanuit verschillende hoeken opdrachtjes aangeboden. Zo werkte ik als figurant voor een TV-commercial en werd ik gevraagd om een drone opname voor een bedrijf te maken.

In Maleisië werd er opvallend veel gesproken over een andere Nederlander in het land met een bijzonder verhaal. Dennis uit Lisse kwam hier ooit terecht als model en ontmoette een Maleisische prinses, raakte verliefd en ging binnenkort trouwen. Het leek mij heel erg uniek om hier op een bepaalde manier iets van mee te maken. Plug Me In is mijn afstudeerproject geweest als Event Management student en wie weet kon ik wat voor ze betekenen. Via via kwam ik aan het mailadres van de advocaat van het stel en zo bood ik hem mijn diensten aan. Ik stelde voor om de Nederlandse gasten van het vliegveld naar Johor te brengen, waar het huwelijk zou plaatsvinden. Hij vond dat een leuk idee, maar alles was al geregeld. Gelukkig wou Dennis mij wel graag ontmoeten en nodigde hij mij uit op zijn residentie, een dag voor het huwelijk. Een hele bijzondere ervaring om Dennis te ontmoetten, het bleek een hele normale jongen en we spraken over alledaagse dingen zoals voetbal maar natuurlijk ook veel over zijn sprookjeshuwelijk. In Nederland en Maleisië werd er in de media veel over gesproken. Een mooie kans dus om van de actualiteit gebruik te maken. Dennis houdt zelf niet zo van aandacht maar omdat hij mij wou helpen stelde hij voor dat ik wat media zou benaderen. Ik heb inmiddels diverse perslijstjes gericht op automotive en travel, maar nu moest ik mij snel op andere media richten. Met de Melwater App kon ik in een paar minuten Nederlandse journalisten selecteren die over royals en actualiteiten schrijven. Zo was ik die avond op Hart van Nederland en stond ik later met vier pagina’s in de Privé, geheel in stijl met een bijna compleet gefabriceerd verhaal. Even kon ik er aan ruiken hoe het is om BN’er te zijn.

Uiteindelijk had ik met de verschillende baantjes en de sponsoring van twee bedrijven genoeg middelen verzameld om de reis voort te zetten. De auto werd verscheept naar Borneo en ik zette de reis verder richting Indonesië. Hoe dat verliep lees je in het volgende blog.

JOURNALISTEN DATABASEWiebe Wakker maakt gebruik van onze Journalisten Database om in contact te komen met de juiste (internationale) journalisten die hem media exposure en bekendheid kunnen opleveren. Benieuwd hoe jij in contact kunt komen met de meest relevante journalisten voor jouw persbericht? Vraag snel een demo aan!

Lees hier de eerdere blogs over het Plug Me In-project: