Plug Me In

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto voor het duurzame project Plug Me In. Zonder geld ben ik geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Men kan daar zelf de locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. De route wordt dus door het aanbod bepaald, ik reis van stopcontact naar stopcontact. Dit zorgt ervoor dat ik niet in een directe lijn naar Australie reis, maar zigzaggend de wereld over trek. Voor Meltwater blog ik over de voortgang van de reis. Bij de vorige blog was ik in Denemarken, inmiddels ben ik in Finland aanbeland.

Om Finland te bereiken heb ik een lange reis moeten maken. Eerst ging ik kriskras door Zweden heen. Hier kwam ik voornamelijk bij Nederlanders terecht. Zweden is een populair land onder de Nederlandse expats vanwege de vergelijkbare cultuur en de betere sociale voorzieningen. Het gros van mijn pluggers had mij dan ook opgepakt via de social media kanalen van Nederlandse vrienden.

In elke land probeer ik meer aandacht te genereren voor het project Plug Me In, niet alleen voor nieuwe ideeën voor mijn documentaire, maar natuurlijk ook voor zoveel mogelijk reisopties. Met de Meltwater app kan ik makkelijk per land en in verschillende categorieën (beats) journalisten vinden en benaderen. Ik richt mij dan op de zoektermen ‘environment’, ‘automotive’, en ‘travel’. Mijn tactiek is om verschillende persberichten op te stellen, toegespitst op iedere zoekterm. Dat maakt het voor de desbetreffende redacteur interessanter en aantrekkelijker om te plaatsen. In de omgeving van Nederland (België, Duitsland, Zwitserland) bleek de pers wat moeilijk te bereiken. In Scandinavië werd het een stuk makkelijker en werden de berichten snel opgepakt. Hier stonden mijn gastgezinnen soms al klaar met de lokale pers om me op te vangen, geweldig is dat!

Waar het in de afgelopen maanden makkelijk was om van stopcontact naar stopcontact te reizen, werd dat in Noorwegen voor het eerst uitdagender. Mijn doel was om de Noordkaap te bereiken en in het noorden kwam het voor het eerst voor dat ik 800 kilometer moest overbruggen zonder dat iemand mij energie aan had geboden. Via mijn Facebook en Twitter kanaal plaatste ik oproepjes om op die route aan energie te komen. Dit werd een enkele keer opgepakt maar ik was vaak op mezelf aangewezen. Een belangrijke les, want dit wil ik in Rusland zien te voorkomen. Via Meltwater kan ik vooraf lokale media benaderen, zodat zij al op de hoogte zijn van mijn komst en er een grotere kans is dat ik daar terecht kan.

Social media is de spil tijdens mijn reis en ik krijg het steeds beter onder de knie. In het begin plaatste ik op al mijn kanalen (Facebook, Twitter en Instagram) dezelfde berichten. Dat werkte niet en daarom ben ik van strategie verandert. Nu heb ik voor ieder kanaal een eigen contentplan en dat slaat beter aan. Voor mij ook makkelijk om overzicht te houden. Facebook is mijn meest relevante kanaal en inmiddels heb ik 21.000 volgers opgebouwd.

Wat ik heb geleerd over social media? Dat viraliteit in een klein hoekje zit. Tijdens mijn tour door Noorwegen begonnen mijn social media kanalen steeds meer volgers te genereren, met name de Facebook-pagina explodeerde. En dit kwam allemaal door één kort filmpje. De Wohnwagon, een off-grid caravan, was een van de projecten die ik bezocht in Wenen. Ik maakte hier een korte video over, met duidelijk leesbare teksten en geen spraak, zoals Facebook dat tegenwoordig verwacht. De video ging viraal en werd binnen zeven dagen één miljoen keer bekeken. Inmiddels staat de teller op 3.5 miljoen views. Het aantal fans op Facebook groeide daardoor van 1.100 naar ruim 20.000. Een fantastisch aantal natuurlijk.

Na 132 dagen en 17.514 kilometer te hebben afgelegd bereikte ik de Noordkaap. De Noordkaap is symbolisch het meest noordelijke punt van Europa en voor veel reizigers daarom een bijzondere plek om naar af te reizen. Voor mij dus ook een mijlpaal, dat ik dit zonder geld en met de kracht van social media heb gehaald, voelde erg goed. Kijk uit naar mijn volgende blog om meer over mijn reis te lezen.