I vanlig ordning har vi transkriberat det senaste avsnittet av #KommuniceraMera om du föredrar att läsa istället för att lyssna. Dagens gäst är Göran Hägglund som var partiledare för Kristdemokraterna från 2004 till 2015. I detta avsnitt pratar vi om vad Göran gör idag, Twitter som nyhetskanal och bra tips inför Almedalen. Lyssna eller läs det senaste avsnittet. Och glöm inte att #KommuniceraMera!

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA ANDROID

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA IPHONE

Vad tänker du på när jag säger kommunicera mera?

Göran: Jag tänker att det är en av dem viktigaste kunskaperna som du kan ha i dagens samhälle. Förmågan att meddela dig med omgivningen.

Och i år är det ju valår, vad tänker du rösta på?

Göran: Jag är kristdemokrat så om mitt parti sköter sig någorlunda så kommer jag naturligtvis att rösta på dem.

Du har slutat som partiledare, vad gör du nu för tiden?

Göran: Jag gör ganska många olika saker. Det har nu gått 3 år sen jag slutade med politiken och då klippte jag allt med vad politiska uppdrag och uppgifter innebär. Idag ägnar jag mig åt helt andra saker. Huvudsakligen sitter jag i styrelser och bidrar till strategiskt genomtänka beslut. Jag har även en del uppgifter inom den statliga sfären och en del i privat verksamhet och trivs väldigt bra i den kombination jag fått!

Du har en massa varierande uppgifter helt enkelt?

Göran: Ja, jag har många styrelseuppgifter! Jag är i den positionen att jag kan säga nej till saker som är tråkiga och mindre intressant och säga ja till saker som jag tycker är roligare. Jag söker efter uppgifter där jag kan lära mig nya saker, vara i nya sammanhang och träffa nya människor. Jag sitter t.ex. i styrelsen för Aleris och är också ordförande för Feel Good.

Du sitter med i flera styrelser. Men hur blir man styrelseledamot?

Göran: Dels måste folk känna till en och jag har funnits i publika sammanhang under ganska lång tid. Men det är inte säkert att folk tycker man är en lämplig person för det. Det handlar om att man kan tillföra ett perspektiv och kunnande som en styrelse annars skulle sakna. I mitt fall har de nog sökt efter personer som har funnits i komplexa beslutsammanhang. Jag har insett att förståelse för politiken är användbart i ett företagssammanhang.

Många har ju anlitat dig för att de vet vem du är och för din höga kompetens, men har du känt personerna sen tidigare?

Göran: De personer som jag har talat med under de senaste 10 dagarna är nästan ingen av de som jag kände för tre år sen när jag lämnade politiken. Men jag kan självklart dra nytta av de kontakterna jag hade inom politiken.

Har du varit i Almedalen och nätverkat något den senaste tiden?

Göran: Jag har varit i Almedalen jättemånga gånger under alla år. Jag har talat i Almedalen 11 gånger! Året efter jag slutade med politiken avstod jag från att åka dit. Det är en miljö som jag tycker är spännande och en viktig plats att finnas på.

Vad ska man göra i Almedalen om man är där för första gången?

Göran: Det första är att tänka igenom vad man vill ha ut av besöket. Man kan ju åka dit och sen för slumpen än till olika platser men då kommer du förmodligen hem med oförrättat ärende. Du måste tänka ut veta anledningen till vad du gör där. Vilka personer och sektorer är det viktigt att jag träffar människor inom? Vad är mitt budskap? Det är viktigt att man tänker igenom sådana saker väldigt noggrant.

Meltwater ska hålla ett seminarium med Sverige folkhögskolor som heter ”varför bry sig om folkhögskolan”, hur skulle du säga att man skulle marknadsföra ett sånt seminarium på bästa sätt?

Göran: Man måste tänka vilka skulle vara intresserade av ämnet. Också veta vilka kommer till Almedalen. T.ex. kan ni rikta er till yrken som hjälper människor att ta sig vidare i karriären och folk som är intresserad av utbildningsvägar. Om man har tid och kraft är det bra att kombinera ett t.ex. mejlutskick som man sedan ringer och refererar till.

Om vi talar om sociala medier. Gillar du Twitter?

Göran: Jag gillar det väldigt mycket, för min del börjar dagen med Twitter. Där finns väldigt mycket av mitt nyhetsflöde och är förmodligen min viktigaste informationskälla. På Twitter får jag reda på allt som hänt! Jag läser nyheter från t.ex. stora redaktioner, vilket ger mig en bra överblick över händelserna.

Med de nya algoritmer på sociala medier filtreras flödet och man får t.ex. mer av det man likear och kommenterar. Finns det något problem med det?

Göran: Ja, det är klart. Människor tenderar att följa personer som tycker som man själv och är i samma sfär. Så det är bra att tänka att man behöver lyssna på människor som inte tycker som en själv. Det är viktigt att begripa varför de tycker som de gör. Alla mår bra och blir klokare av att se saker från olika perspektiv.

Många beskriver världen som lite orolig och uppdelad. Känner du likadant?

Göran: Ja, så är det ju. Men samtidigt är det värt att fundera över en annan aspekt. Vi får en bild av att mycket fungerar illa i vårt land, t.ex. att vården inte fungerar, att inga tåg kommer i tid. Så är det ju inte riktigt. Sverige är ett otroligt bra och fungerande land där dem flesta har det bra. Den verklighet som förmedlas via media, där man studerar undantag i stället för regeln, skapar en bild av verkligheten som är onödigt dyster.

Det är ju valår, vad tänker du när jag säger så?

Göran: Jag har tillbringat så många år i politiken och för mig är det adrenalinhöjande när jag tänker på alla möten som sker då. I min nuvarande roll är det något annat förstås. Jag tycker det är intressant att följa politiken och oroande tecken som jag inte är nöjd med.

Hur viktigt är sociala medier nu i valåret?

Göran: Det är naturligtivs väldigt viktiga. Jag tror att det kommer spela en stor roll. Något problematiskt är att det skapas många sammanhang med olika tonlägen. Så valdebatten blir svårare att följa och svårare att överblicka. Det som är huvudfrågor medialt behöver inte vara frågor som faktiskt diskuteras runt köksbordet.

Hur digitaliserade skulle du säga att partierna är?

Göran: Jag tycker att dem ligger långt framme och det beror på att dem har engagerade medlemmar som jobbar i de kanalerna. Sen är det möjligen en svaghet att följer man personer som representerar partiet x och tenderar att hylla allt partiet X gör och idiotförklara alla förslag som kommer från andra avsändare. Det gör att tilltron till t.ex. Twitter avtar. Trovärdighet byggs genom att vara nyanserad och inte bara idiotförklara andra.

Det är ofta ett hårt klimat i debatten. Hur är det att vara politiker?

Göran: För det första är det nog ganska få som väljer politik som yrke. Utan man hamnar där till följd av ett stort engagemang och intresse. Min grundsyn har alltid vara att alla människor tror och tycker som dem säger. Men sen har vi hamnat i ett klimat där tuffast uttryck eller hårdast omdöme ofta får rubriker. Den som är mer nyanserad finns inte med i ingressen eller ens i texten. Men för mig skapar det mer förtroende för politiker som har komplexa svar på komplexa frågor är den som kommer med enkla lösningar på de knepigaste problemen.

Om vi återgår till dethär med digitaliseringen, skulle du kunna ranka partierna som är bäst på att synas digitalt?

Göran: Jag skulle säga att moderaterana är väldigt duktiga i sociala medier, delvis för att dem är så många men de har också väl underbyggda resonemang. Jag tycker att vänsterpartiet är orädda som debattörer och är duktiga på kommunikation och tar det på stort ansvar. Sen också Liberalerna där Jan Björklund är rolig att följa. Kortfattad och slagkraftig i sitt resonemang och bjuder på sig själv.

Kan du berätta någonting som du aldrig har beröttat i en intervju?

Göran: Jag motionerar en hel del. Jag bestämmer mig vid varje årsskifte hur många gånger jag ska motionera det året. I år ska jag motionera 120 gånger och skriver upp allt det i en bok. Jag skriver upp datum, sträcka och hur lång tid det tog. Och nu har jag köpt en cykel också så nu kan jag addera det!

Och nu börjar sommaren komma. Har du några boktips eller podcasts att rekommendera?

Göran: Jag läser ganska mycket. Just nu läser jag Lars Leijonborgs bok när han summerar sina år i politiken. Min favoritförfattare skulle jag säga är Graham Greene som jag gärna läser om och om igen. Jag lyssnar en del på Fördomspodden som jag tycker är rolig och avkopplande. Sen lyssnar jag även på Vårdmaktpodden där man intervjuar personer som är kunniga inom hälsa och sjukvård.