När Marcus var 8 år startade han ett lotteri och som 10-åring startade han upp sin egna golfklubb. Entreprenörsandan har alltid funnits där. Idag arbetar Marcus Kjörling som chef för Meltwater i Sverige. Vi har fått äran att intervjua Marcus för att ta reda på hur han tagit sig dit han är idag. Vi frågade även om hans bästa karriärstips!

Marcus har alltid varit driven. Redan som 8-åring startade han ett lotteri och gjorde lotterna själv som han sedan sålde. Som 10-åring skövlade han en äng för att sedan bygga ett golfhål och startade en golfklubb. Idéerna och nyfikenheten har fått honom att våga!

Efter gymnasiet tog Marcus en kandidatexamen i marknadsföring och fortsatte sedan studierna med en utbytestermin på University of Technology i Sydney. ”Där studerade jag bl.a. B2B-marketing och det var då det började bli mer tydligt för mig att jag ville arbeta inom försäljning.”

Efter ett år i Australien flyttade Marcus tillbaka till Sverige. Väl hemma stötte han på en jobbannons från Meltwater och kände direkt att ”det var en perfect match”. Han sökte jobbet och fick det! ”Min första roll på Meltwater var som Account Manager. Globalt var vi då bara 200 anställda och jag var en av de första som kom in på vår Client Success avdelningen globalt och hade som uppgift att förvalta och ta hand om en kundportfölj”.

”När jag sökte jobbet på Meltwater tilltalade de internationella möjligheterna mig och redan under intervjun sa jag att jag en dag vill åka tillbaka till Australien och jobba. Det var ett av mina mål!”

Marcus fick, 4 år senare, möjlighet att flytta tillbaka till Australien och arbeta på Meltwaters kontor i Sydney, där han var ansvarig för vårt Client Success-kontor. ”När jag sökte jobbet på Meltwater tilltalade de internationella möjligheterna mig och redan under intervjun sa jag att jag en dag vill åka tillbaka till Australien och jobba. Det var ett av mina mål!”

Meltwaters rekryteringsprocess går till ungefär såhär: ansökan skickas in –> du blir uppringd på telefon –> mingel på Meltwaters kontor –> gruppintervju & individuella intervjuer –> återkoppling. Varför gruppintervjuer? – För oss är det viktigt att se hur en person fungerar i grupp. Vi arbetar ofta i team vilket innebär att man måste kunna samarbeta.

Åren gick och Marcus gick från att vara Account Manager till Sverigechef. ”Allas vägar ser olika ut men för mig har det handlat om ett fokus på att lära mig – kulturen, bolaget, försäljning och ledarskap”. Marcus tips för att lyckas är hårt arbete, en ödmjuk approach och en ständig vilja att utvecklas.

Marcus berättar att som Sverigechef är ingen dag den andra lik. ”Mitt ansvar är att få in rätt personer i bolaget, se till att de mår bra, utvecklas och har rätt förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt. Sedan går även mycket tid åt till de dagliga frågor och utmaningar som uppstår, stora som små.”

”Läs böcker, prenumerera på magasin och titta på Ted Talks. Dagens samhälle är föränderligt. Den teknologiska utveckling går fort vilket gör att det händer mycket i branschen”

För att få arbetsveckan att fungera schemalägger han samtal med sitt närmsta team. Han skriver även ner punkter varje dag som ska avklaras. ”Jag har en prioriteringslista varje dag. På den skriver jag ner tre saker som jag ska ha gjort innan dagen är slut. Ibland behöver jag stänga av telefonen och Skype för att kunna fokusera och producera”.

Många längtar efter att göra karriär. Men man måste vara beredd på att det kan ta sin tid. ”Det är viktigt att ha tålamod, en karriär går inte alltid spikrakt uppåt, du måste kunna acceptera motgångar”. Till den som vill göra karriär tipsar Marcus om att ständigt hålla sig uppdaterad. ”Läs böcker, prenumerera på magasin och titta på Ted Talks. Dagens samhälle är föränderligt. Den teknologiska utveckling går fort vilket gör att det händer mycket i branschen”.

Tre tips från Marcus till dig som är nyexaminerad:

1. Hitta en arbetsplats där du utmanas, utvecklas och får en inspirerande chef
2. Jobba hårt och var ödmjuk
3. First you Learn then you Earn

Tre tips från Marcus till dig som är mitt i karriären:

1. Uthållighet och beslutsamhet är viktiga faktorer för framgång. Ge inte upp!
2. Sluta aldrig att lära dig och utvecklas.
3. Se till att du inspireras av ditt arbete.

Vill du också göra en karriär på Meltwater?

Läs mer om vår företagskultur och se videos med våra medarbetare!