I vanlig ordning har vi transkriberat det senaste avsnittet av #KommuniceraMera om du föredrar att läsa istället för att lyssna. Per Holknekt är Sveriges mest delade, gillade och hyllade person på LinkedIn. Vill du veta vad han gör rätt? Lyssna eller läs det senaste avsnittet. Glöm inte att #KommuniceraMera!

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA ANDROID

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA VIA IPHONE

Vad tänker du på när jag säger kommunicera mera?

Per Holknekt: Jag blir väldigt defensiv bara jag hör uttrycket kommunicera mera. Det är ungefär som att högljuddhet skapar kontakt och där i ligger i alla fall inte min kommunikativa lina. Ett av mina starkare forum där jag jobbar mycket är LinkedIn. Där har jag märkt att när jag just kommunicerar mera får jag sämre respons. Däremot om jag kommunicerar smartare så blir det bättre.

Skulle du säga att kvalité är bättre än kvantitet när det kommer till kommunikation?

Per Holknekt: Ja verkligen. Jag brukar säga att det kan vara svårt att få in en hel nyckelknippa i ett lås, du måste först välja en nyckel.

Hur kom du in på LinkedIn?

Per Holknekt: Jag är bara en nyfiken själ. När någon bjöd in mig en gång i tiden till den nya sociala plattformen tackade jag väl ja och tänkte inte så mycket mer på det. Efter ett tag började jag följa flödet på LinkedIn för att se hur folk reagerar där. Halva mitt liv är att kommunicera ut varumärken eller företag och då handlar det oftast om att ta plats i mättade marknader. LinkedIn kändes så innehållslöst och därför blev det en perfekt plats för mig att börja skriva ett humant inlägg, istället för att bara citera Steve Jobs.

Du har startar upp flera företag, kan inte du berätta lite om din resa?

Per Holknekt: Den började när jag var arton år och jag hade byggt en liten skateboardfabrik i min garderob. Jag sålde ganska bra och då sa min pappa att vi borde starta ett företag till mig. Han ville att jag skulle göra mina misstag i ung ålder innan konsekvenserna blev så stora och starka. Sen dess har det blivit 32 varumärkesresor. Jag inbillar mig någonstans att det har varit roligt och att jag blivit bättre och bättre. Nu står jag och ska snart sjösätta resa nummer 33, så jag är mitt i labbet just nu.

Kan du dela med dig om projekt 33?

Per Holknekt: Det är ett föga ödmjukt projekt. Jag och min partner ska fylla en lucka där det finns ett behov. Detta är i förmedlingen av framtida tjänster. Arbetsförmedlingen faller snart ur och vi kommer in. Det är en ganska ny arena för mig vilken brukar vara perfekt för det är jag som bäst på.

Hur har du jobbat med dina 32 andra varumärken?

Per Holknekt: Jag är fostrad i skateboardkulturen och vi var en sammanblandning av människor som inte riktigt fick plats i den fina familjen i slutet på 70-talet. Ungefär som de fyrkantiga klossarna som inte riktigt gick ner i de runda hålen på något vis. Jag har lärt mig att sparka uppåt är ett bra upplägg för att nå fram, att vara lite uppstudsig i rätt arena skapar lite av någon magnetism.

I dina föredrag har du pratat om din tandläkare som är duktig på kommunikation. Kan inte du berätta lite mer om det?

Per Holknekt: Min kära tandläkare är ett veritabelt geni för han vet hur man bevarar sina kunder. Med sina små enkla tekniker skickar han varje sommar ett kort där han refererar till mig som Per och inte som hans patient och det är inte från min tandläkare utan det är från Staffan. Detta lilla vykort som kostar sju kronor per år har fått mig att vara honom lojal år efter år. Kommunikation är känslor och vill du bygga en relation som är hållbar så bör den vara av human karaktär. Staffans simpla sjukronorsteknik att behålla sin kund, har jag anammat i många lägen.

Vad kan stora företag som har massvis med kunder lära sig av Staffan?

Per Holknekt: Att varje kund är lika viktig. Det spelar ingen roll om hur många kunder du har. Du ska ta ansvar och finnas där för de alla.

Vad tycker du om dagens företag, hur bra är de på att kommunicera?

Per Holknekt: Om man ser på dagens kommunikation är den ganska fiffig och finurlig men också väldigt ängslig. Många företag är väldigt mån om att få bekräftelse, precis som vi människor så det är inte så konstigt. Jag tycker däremot att man lätt glömmer bort att bryta sig fri från jämförelsen med andra. Jag tror det finns mycket mer utväxling i kommunikationen idag och man bör istället tänka helt fritt.

Vilka flöden följer du?

Per Holknekt: Jag tror jag har fyra bokmärken i min dator. Det är Resume, Dagens industri, Dagens nyheter och Expressen. När det kommer till Sociala medier har jag LinkedIn. På något vis har jag lyckas välja bra kommunikativ tenkik. Jag har även Facebook och Instagram som är väldigt mycket familj.

Vilket typ av innehåll delar du?

Per Holknekt: Jag håller alltid på ”the underdog” och försöker skriva från den lilla individens perspektiv. Jag försöker också återberätta saker ut mitt liv där den lilla, svaga eller den underskattade har lyckas besegra goliat. De berättelserna har påverkat mig väldigt mycket vilket gjort att jag tycker det är viktigt att dela med mig av det till andra. Inte för att provocera det som är starka och framgångsrika, utan för att framförallt gjuta mod i de som känner sig i underläge.

Vad tycker du om att kommunicera med känslor?

Per Holknekt: Jag tycker mycket mer om att kommunicera känslor och inte fakta. Min mamma sa till mig när jag var liten att vi människor är tre saker, känslor, tankar och vi är kött. Det minst intressanta av dessa tre saker är köttet sa min mor. Så lev i tanken, lev i känslan och låt de äga ditt liv. Med de kan man lyckas kommunicera något unikt och då bli obytbar.

Hur bör företag jobba med kommunikation?

Per Holknekt: Jag gillar företag som vågar gå ut och säga ”dra åt helvete”. Jag gjorde det när jag skapade Odd Molly till exempel. jag ville inte göra som alla andra som försöker vinna över någon, utan jag gillar istället skapa en reaktion. Då fick jag deras uppmärksamhet. Det tog lite tid att få över de på min sida sen. Men det gick. Jag är inte rädd att utmana de större, och när jag gör det så tror folk på mig.

Vilka tips skulle du ge företagsledare för att motivera sina anställda?

Per Holknekt: Många pratar om förändring idag och människor tycker inte om förändring. Däremot tycker alla om förbättring. Så om vi börjar med att döpa om saker och ting, och utgår ifrån att det vi har idag är som är bra ska vi behålla och istället göra något åt det som inte är bra. Det innebär att du som ledare, företag eller individ behöver inventera och leta fel. Våga acceptera dina bristfälligheter och förstå att i dina brister hittar du något du kan förbättra.

Hur ska man våga?

Per Holknekt: Det handlar om att hantera sin stolthet och att samlas i grupp. Att mötas och våga vara ärliga mot varandra. Jag har varit alkoholberoende i många år och på dessa möten är det otroligt häftigt och befriande. Där sitter man i ett möte där människor bara pratar skit om sig själva till varandra i. För varje sak man ser negativt med sig själv så ser man också en möjlighet till förbättring. Detta törs inte vi människor ute i vårt prestigefyllda fina samhälle. Jag försöker därför anamma denna teknik när jag jobbar med människor.

Har du lyssnat på någon annan företagsledare som du tycker kommunicerar på det sättet?

Per Holknekt: Nej jag har aldrig lyssnat på en föreläsning, aldrig hört en podcast, lyssnar inte på musik, tittar inte på film, tittar knappt på TV och har inte läst en bok sen 1975. Jag lyssnar istället på verkligheten, den är inte underskattad. Se dig omkring och lyssna på din omgivning om du nu ska vara marknadskommunikatör.

Hur använder du dina sociala medier?

Per Holknekt: Mina primära två sociala kanaler är Facebook och LinkedIn. Till viss mån använder jag även Instagram nu när jag blivit en småbarnspappa som skickar ut bilder på mitt barn. Facebook blir lite mer personligt och där tycker jag om att skapa reaktioner. Framförallt är det på LinkedIn jag driver på mest. Jag bygger upp ett intresse, skapar brus och efter det levererar jag ett säljande budksap.

Hur kan man lyssna på dina föredrag?

Per Holknekt: Gå in på Ticketmaster så kan du boka biljetter till min Sverigeturné, eller så köper du min bok eller lyssnar på den i Storytel. Min Sverigeturne är främst för de mindre företag som inte har råd att anlita föreläsare.

Har du några sista tips till våra lyssnare?

Per Holknekt: Var snäll, generös, våga förstå hur fantastisk du faktiskt är och sluta jämföra dig med andra.

Fyll i formulären för att få veta mer!