Jobbar du med marknadsföringen i er organisation? Ideella organisationer, mindre och nyetablerade företag har alla något gemensamt – inte tillräckligt med tid eller resurser, speciellt då det gäller aktiviteter inom marknadsföring. Här följer 4 tips till dig som jobbar med marknadsföring.

Förbannelsen som vilar på en marknadsgeneralist

Efter år av att jobba med marknadsföring inom välgörenhetsorganisationer, stötte jag på problem när jag började leta efter ett nytt jobb. Exakt vad var mina kunskaper? När jag började tänka efter kom jag fram till att mina arbetsuppgifter bestod i att jag gjorde allt. Jag var företagets content manager, strateg och deras skribent, jag skötte alla våra presskontakter samt vår närvaro i sociala medier. Samtidigt hade jag hand om vår företagsblogg och egentligen allt annat rörande kommunikation både externt och internt.

Även om jag lärde mig en hel del som marknadsföringsgeneralist, insåg jag att mina kunskaper var breda och svåra att beskriva. Om du jobbar inom ovan nämnda organisationer och företag har jag listat 4 tips till dig för att överleva och få ut det mesta av ditt arbete när du jobbar med marknadsföring.

1) Framhäv din expertis
För de flesta företag, är kommunikation nyckeln till att lyckas eller misslyckas. Hur ett företags budskap levereras är av stor vikt, och ju fler kockar som är involverade, ju större risk är det att budskapet urvattnas. Då kommer dina mottagare att reagera negativt på detta. Positionera dig själv som kommunikationsexperten. Ta tacksamt emot feedback, men sedan måste övriga lita på att du, inte bara kan formulera budskapet, men även att du har rätt strategi för att förmedla denna.

2) Finslipa på dina önskvärda kunskaper
Framhäv din expertis. Du är inte bara allt-i-allon som alla kan vända sig till när det kommer till marknadsföring, utan också en resurs med specifik kunskap. Som bärare av ”många hattar” kan du påverka dina professionella mål mer än du tror. Exempelvis var jag väldigt trött på anlita en överbetald grafisk designer som aldrig levererad i tid. Jag gick en kurs i grafisk design och därmed var problemet löst.

3) Medvetenhet kring resultat och användandet om det
Att klicka på ”skicka”-knappen på ett e-postutskick som tog veckor att sätta ihop, och sen aldrig mer tänka på den igen är lätt hänt när man har ett fullspäckat schema. Hur dina mottagare interagerar med era e-postutskick, genom att titta på ”öppningsstatus”, CTR:er etc. borde vara en vana. Det kommer på sikt leda till att du kommer lära dig mycket om hur dina mottagare uppfattar ditt innehåll. (Håll utkik efter kommande djupdykning i lättanvända analysverktyg för den upptagna marknadsföraren). Att veta hur ett lyckat utskick ”ser ut” gör ditt jobb att lyckas enklare.

4) Håll dig själv relevant och synlig
När ett blogginlägg jag skrev blev delat mer än 200 gånger inom några timmar, skickade jag ett mail till mina kollegor för att informera dem om detta. Människor är ofta alltför upptagna av sitt eget arbete. Förmodligen har de ingen aning om vilken påverkan ditt jobb har (alt. inte har). Visa dem, lita inte på att dina kollegor vet. Genom att visa ditt team det värde du bidrar med, gör du inte bara dig själv mer och mer oersättlig – du kan även äska mer resurser.
Genom att jag skötte alla delar av företagets/organisationens marknadsföring hade jag ingen spetskompetens– och eftersom jag var så upptagen i mitt dagliga arbete under så lång tid, var jag inte medveten om att detta var något som jag behövde. En stor fördel med att sköta alla delar själv är att jag enkelt kunde komma fram till vilka delar som jag var bäst på och vilka delar som det var bäst att outsourca.